Energiecoach Hans: mooi om de leefomgeving van anderen zo aantrekkelijk mogelijk te maken
Algemeen
Hans Buers (72) uit Epe is sinds september 2022 energiecoach. Het contact met mensen, het aanpakken en uitleggen van eventuele energieproblemen bij Epenaren: hij vindt deze vorm van vrijwilligerswerk op vele vlakken waardevol. Totdat hij hoorde van Jouwbespaarhulp. “Dát wil ik doen. Hen wil ik het liefste helpen. Daar wil ik mijn tijd aan besteden, want die groep kan extra informatie over energiebesparing goed gebruiken.”
Jouwbespaarhulp
Op de auto van Hans prijkt een grote sticker met het Jouwbespaarhulp-logo. Als hij mensen bezoekt, loopt hij rond met een polo waarop datzelfde logo staat. Hij bezoekt mensen die het vaak niet al te breed hebben. Meestal zijn dat huurders van woonstichting Triada die al een energietoeslag krijgen. Voor hen is Jouwbespaarhulp perfect geschikt. Wat houdt dat precies in? Hans legt het kort en krachtig uit: “Kun je jouw energierekening maar moeilijk betalen? Heb je geen geld om jouw huis energiezuiniger te maken? Dan kunnen wij je als energiecoach gratis helpen. Sterker nog: we hebben zelfs de mogelijkheid om te kijken of bepaalde oude witgoedapparaten gratis bij jou vervangen kunnen worden. Ook voor isolerende maatregelen is er een regeling waar deze groep (dit geldt voor mensen met een inkomen iets boven het minimum inkomen, red.) gebruik van kan maken. Ik vind het erg belangrijk om juist hen te helpen.” Hans heeft altijd een reeks standaardvragen paraat die hij in zo’n gesprek beantwoord wil zien. Hoe leeft iemand? Wat doen ze? Welke apparaten staan er in huis? De antwoorden leveren uiteindelijk een bespaaradvies op, weet hij.
Voor huurders van woonstichting Triada die al een energietoeslag krijgen, is Jouwbespaarhulp perfect geschikt!
Oude diepvries
Het gaat overigens niet alleen over geld. Het draait ook om bewustwording, vertelt Hans. “Een concreet voorbeeld. Ik was eens bij een gezin en zag dat er een oude diepvries in de schuur stond. Die lag helemaal vol met producten. Logisch, veel mensen willen zeker zijn dat ze nooit misgrijpen.” Toch kan dat energiezuiniger. Helemaal toen bleek dat deze familie nóg een diepvries had. “Ik heb hen toen geadviseerd om die oude diepvries leeg te halen en weg te doen. Dat bespaart op jaarbasis veel energie.” Veel van de producten waren al erg oud, dus het was sowieso beter om ze weg te gooien. De resterende producten pasten in de nieuwere diepvries die bij hen in huis stond.
Tijdklok
Hans geeft nog meer voorbeelden. Als hij tijdens zo’n gesprek een rondleiding door het huis krijgt, ziet hij op verschillende plekken verbeterpunten. Of het nu gaat om een oude douchekop die gratis vervangen kan worden voor een waterbesparend exemplaar, of om een tochtplek in de woonkamer waar de woonstichting iets aan zou moeten doen. Toch: “Ik stel me bescheiden op. Ik ben het verlengstuk van de gemeente en kijk wat beter kan. Ook kan ik oude lampen gratis vervangen voor energiezuinige exemplaren. Dat scheelt meer dan 60 procent op de elektriciteitsrekening. En wanneer het past, dan geef ik aanvullende adviezen. Ik merk snel of mensen daar behoefte aan hebben. Zo ja, dan help ik graag. Dat past bij mij, zo zit ik in elkaar. Ik zag eens dat mensen een Quooker hadden. Die verbruikt continu veel energie. Ik heb hen geadviseerd om er een tijdklok tussen te zetten voor de tijden dat ze de Quooker niet gebruiken. ’s Avonds laat of ’s nachts heb je dat warme water natuurlijk niet nodig.” Een stofzuiger is ook zo’n ‘energievreter’ weet hij. “Je kunt best wel een bezem of dweil gebruiken als je een houten vloer of tegels hebt. Werkt net zo goed en vaak ben je nog veel sneller klaar ook.”
Dankbaarheid
Hans vindt het ongelofelijk hoeveel dankbaarheid hij terugkrijgt na zo’n advies. “De doelgroep weet dat ze gezien worden. Dat geeft mij veel energie om als vrijwilliger aan het werk te zijn. Het gaat vaak niet alleen maar over mijn duurzaamheidsadvies. Je voert ook gesprekken over andere zaken, zoals eenzaamheid. Ik help mensen dan ook graag om meer mee te doen in de buurt, bijvoorbeeld door eens een kopje koffie te drinken in een Huis van de Buurt. Het is belangrijk dat mensen zich betrokken voelen en onderdeel zijn van de samenleving. Ik vind het mooi om een klein beetje mee te helpen om hun woon- en leefomgeving zo aantrekkelijk mogelijk te maken.”
Wilt u gratis energieadvies en woont u in de gemeente Epe, ga dan naar www.epe.nl/energieadvies. Wilt u weten of u gebruik kunt maken van de regelingen van Jouwbespaarhulp, ga dan naar www.jouwbespaarhulp.nl.