Energiecoach Johan: warmtepomp, thuisbatterij en boiler zijn de toekomst

Algemeen

Toen Johan Mensink zo'n 10 jaar geleden naar een kleine bungalow in Vaassen verhuisde, deed hij al het nodige aan verduurzamingsmaatregelen. Zo is de vloer indertijd geïsoleerd en is enkelglas vervangen door HR++-glas. De tweede fase van energiebesparende maatregelen kwam toen Johan met pensioen ging. Er werden zonnepanelen geplaatst. Ook zijn de muren geïsoleerd en werden andere tochtige delen van het huis aangepakt. Sterker: de achtergevel bevat nu zelfs een grote serre. "Daardoor is het tochtgat bij de achterdeur, waaruit veel energie ontsnapte, ineens ook verdwenen. Al die persoonlijke ervaringen gebruik ik als tips tijdens mijn gesprekken als energiecoach."

Volledig van het gas af

Johan en zijn vrouw wonen geweldig in deze bungalow, vertelt de Eper energiecoach. "We zijn met z’n tweeën, we hebben niet meer ruimte nodig." Toch werd dat energieverhaal steeds belangrijker voor hen, vertelt Johan. Sterker: toen de eerste gesprekken over de aanschaf van zonnepanelen plaatsvonden, werd het hele dak vol gelegd. "Er liggen er 36 op. Dat zorgde ervoor dat we volledig van het gas af zijn. We koken elektrisch, we hebben een warmtepomp en we laden onze elektrische auto op."

Verwarmingsput verwijderd

Johan heeft vloerverwarming aangelegd, waarbij de convectorput (ook wel verwarmingsput genoemd, red.) die het huis vroeger verwarmde, is verwijderd. Daarnaast heeft hij grote isolatiemaatregelen genomen. Daardoor heeft hij de afgelopen jaren veel geld bespaard op zijn energieverbruik. "Doordat je jezelf in die energiebesparende maatregelen verdiept, bouw je de nodige kennis op. Toen we hier net woonden, betaalden we € 330,- per maand. Dat is nu 0. Dat komt door alle investeringen die ons huis verduurzaamd hebben."

Toen Johan in 2021 stopte met werken, zocht hij naar passend vrijwilligerswerk. "Ik las in de weekkrant een oproep van de gemeente. Ze zochten nieuwe energiecoaches. Daar heb ik op gereageerd. Ik was net bij mijn eigen woning klaar en wilde al mijn ervaringen ook best met anderen delen."

Doordat je jezelf in die energiebesparende maatregelen verdiept, bouw je de nodige kennis op. Toen we hier net woonden, betaalden we € 330,- per maand. Dat is nu 0. Dat komt door alle investeringen die ons huis verduurzaamd hebben.

Johan Mensink
Energiecoach

Bubbeltjesplastic

Johan werd dus één van de energiecoaches. Sindsdien heeft hij al ruim 100 gesprekken gevoerd. In zijn eigen wijk, maar ook in de rest van Vaassen. "Die eigen wijk is vooral mooi. Soms ken je de mensen al. Dat helpt. Dan nemen ze sneller iets van je aan. Maar vaak kom je ook letterlijk in eenzelfde woning als waar we zelf wonen. Dan gebruik ik mijn ervaringen letterlijk bij mijn buren. Een voorbeeld? Iemand gebruikte die convectorput nog wel als verwarming. Ik gaf de tip om de binnenkant van de put met bubbeltjesplastic te isoleren. Een paar weken daarna - het was toen winter en het had gesneeuwd – kreeg ik een bericht van die mensen. Ze hadden een foto gemaakt van 2 ventilatieroosters aan de buitenkant van hun huis. Achter het ene rooster was de binnenkant van de put al ingepakt met bubbeltjesplastic. Bij het andere rooster nog niet. Daar waar de convectorput ingepakt was, bleef de warmte veel meer binnen en lag er buiten nog sneeuw. Aan de andere kant was de sneeuw gesmolten. Het effect van het bubbeltjesplastic was direct zichtbaar. De mensen waren erg blij met mijn tip."

Boiler of thuisbatterij

Verder krijgt Johan vaak de vraag of het verstandig is om zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. "Volgens mij is dat afhankelijk van wat je wilt verwarmen. Ook moet iedereen de ontwikkelingen rondom de salderingsregeling en terugleverkosten goed in de gaten houden. Als dat geld gaat kosten, dan kun je beter kiezen voor de aanschaf van een thuisbatterij, een elektrische auto en/of een grote boiler waar je het door zonne-energie opgewarmde water in opslaat."

Warmtefoto's

Serre

Johan Mensink, energiecoach gemeente Epe

Johan is ook één van de energiecoaches die in de winterperiode warmtefoto's maakt van oude huizen. "Op die manier kun je aan de buitenkant goed zien waar er energie ontsnapt." Over energie en ontsnappen gesproken: Johan en zijn vrouw merkten dat er best veel warmte ontsnapte als ze door de achterdeur naar de schuur moesten. "Daarbij wilden we graag wat meer buiten leven. We hebben een paar meter vanaf de achtergevel van ons huis dus een glazen wand geplaatst. Dat deel is vervolgens overdekt. Daarmee is een serre ontstaan en is de tocht bij de achterdeur verdwenen. Onze warmte gaat niet meer verloren omdat er een serre is gemaakt. En we hebben veel meer het gevoel dat we buiten zijn. Een perfect geval van duurzaam en energiezuinig leven, toch? Ook dat gevoel deel ik graag met anderen."

Wilt u gratis energieadvies en woont u in de gemeente Epe, ga dan naar www.epeverduurzaamt.nl/energieadvies. Wilt u weten of u gebruik kunt maken van de regelingen van Jouwbespaarhulp, ga dan naar www.jouwbespaarhulp.nl.