Tips van onze energieadviseur over de warmtepomp

Algemeen

De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel en gebruikt stroom in plaats van gas. Hierdoor kunt u 60 tot 80% minder aardgas verbruiken voor het verwarmen van uw huis. De cv-ketel blijft achter de hand voor de koudste periodes en voor het warme water. Een cv-ketel kan sneller water verwarmen dan een warmtepomp. Onze energieadviseur Anneke Idzinga geeft tips.

Warmte naar binnen 'pompen'

Een hybride warmtepomp is eigenlijk een gewone warmtepomp. Een toestel dat warmte van de ene naar de andere plek pompt. Het is hetzelfde principe als van bijvoorbeeld uw vriezer. Maar bij een vriezer wordt de warmte van binnen naar buiten gepompt en een warmtepomp voor de verwarming pompt warmte naar binnen toe. Gratis warmte die bijvoorbeeld uit de buitenlucht gehaald wordt. En net zoals uw vriezer van 0 graden nog steeds -18 graden kan maken, kan een warmtepomp bij lage temperaturen ook nog steeds warmte (energie) opnemen. Om deze vervolgens met een compressor naar een hogere temperatuur te brengen. Voel maar eens aan het rek aan de achterkant van uw koelkast of vriezer, dat is warm. De vriezer draagt de warmte over aan de lucht, de warmtepomp draagt de warmte over aan het cv-water in uw radiatoren of de vloerverwarming.

Tussenoplossing

Een hybride warmtepomp is een hele mooie tussenoplossing voor woningen die nog niet voldoende geïsoleerd zijn. Hebt u nog wat tijd nodig om uw huis verder te verduurzamen? Dan kan u al wel voor een hybride warmtepomp kiezen. Als uw huis dan klaar is, is de cv-ketel niet meer nodig. De warmtepomp kan het dan alleen af. Tenminste, als u nu alvast slim een warmtepomp kiest. Namelijk een 'all-electric ready-warmtepomp'.

Uw huis geschikt maken

Het begint met uw huis geschikt maken voor een warmtepomp. Dit is belangrijk omdat een warmtepomp het cv-water minder heet kan maken, namelijk maximaal 50 graden. Hoe geschikter uw huis is, hoe meer u profiteert van de hybride warmtepomp. De cv-ketel hoeft dan minder bij te springen. En hoe eerder u over kunt op een volledige (full-electric) warmtepomp.

Hoe u uw huis geschikt maakt:

  • Zorg voor voldoende isolatie van het dak, de muren, de beganegrondvloer en het glas. Uw energierekening gaat blijvend omlaag en uw huis wordt veel behaaglijker. Let op: u kunt hiervoor subsidie krijgen!
  • Verminder zo mogelijk uw ventilatieverliezen door betere ventilatieroosters te laten plaatsen of over te gaan op een ander ventilatiesysteem.
  • Vervang uw radiatoren door laagtemperatuurradiatoren of breng onderbouwventilatoren aan. Vloerverwarming gaat meestal goed samen met een warmtepomp.

Door al deze maatregelen zorgt u dat u minder warmte nodig hebt, waardoor de warmtepomp het steeds beter alleen af kan. U kunt dan ook met een kleiner vermogen voor de warmtepomp toe (= goedkoper!) en deze verbruikt dan ook minder stroom, het hele jaar door. Een energieadviseur kan u inzicht geven in welke maatregelen in uw situatie nodig en zinvol zijn.

All-electric ready

Wilt u over op een hybride warmtepomp, dan is het verleidelijk om een kleine (= goedkope) warmtepomp van maar een paar kilowatt te laten plaatsen. Maar vaak is dit vermogen zó klein dat het nooit genoeg is om alleen (dus niet-hybride) uw woning te verwarmen. Ook niet als straks uw woning door isolatie en eventueel een zuiniger ventilatiesysteem wél geschikt is voor een zelfstandige (niet-hybride) warmtepomp. Laat daarom de installateur alvast een berekening maken van het vermogen dat nodig is als uw huis straks helemaal nageïsoleerd is. Daarnaast heeft een full-electric ready-warmtepomp al een mogelijkheid om er later een tapwaterboiler aan te koppelen. Met een full-electric ready-warmtepomp voorkomt u dus dat u vroegtijdig uw warmtepomp moet laten vervangen. Uw investering blijft zijn waarde houden.

Monument of oud huis?

Er zijn ook monumenten of andere oude woningen die sowieso nooit voldoende geïsoleerd kunnen worden. Een warmtepomp is ook hiervoor een goede tussenoplossing, maar dan voor de periode totdat er een goed alternatief komt voor aardgas. Misschien een vorm van groen gas. In dit geval blijft u uw woning hybride verwarmen: duurzaam met de warmtepomp als het kan en wat minder duurzaam met een soort van cv-ketel als het moet. Daarnaast komen er steeds meer warmtepompen op de markt die het cv-water op een hogere temperatuur (HT) kunnen verwarmen en ook geschikt zijn voor slecht of matig geïsoleerde huizen. Maar deze hebben helaas wel een veel hoger stroomverbruik.

Wilt u gratis energieadvies en woont u in de gemeente Epe, ga dan naar www.epeverduurzaamt.nl/energieadvies.