Tips van onze energieadviseur over dubbelglas
Algemeen
"We hebben overal dubbelglas," zeggen veel mensen als ze het over isolatie hebben. Maar als dit glas al wat ouder is, kan het toch heel slim zijn om dit door hoog rendement (HR-)glas te laten vervangen. Wat maakt dat moderne glas toch zoveel beter? Onze energieadviseur Anneke Idzinga legt uit.
Wat is HR-glas?
HR-glas is glas met een speciale laag op de binnenkant van de binnenste glasplaat. Deze laag kunnen we niet zien, maar hij werkt wel. Hij reflecteert namelijk de warmte terug naar binnen. Dit is de warmte die u zelf met uw verwarming in uw huis stopt, maar ook de gratis zonnewarmte die als licht binnenkomt en in huis in warmte omgezet wordt. Het eerst HR-glas is vanaf circa 1995 geplaatst, maar is ondertussen steeds verder verbeterd, tot eerst HR+ -glas en vanaf rond 2013 HR++ -glas.
Herkennen
Hoe weet u nu of u 'oud dubbelglas' of al een vorm van HR-glas hebt? Soms staat er een lange code van cijfers en letters in de rand van het glas met ergens de vermelding HR, HR+ of HR++. Maar niet altijd. U kunt ook een vlammetje voor het raam houden, of het lichtje van uw mobieltje. Als het glas 'een vorm van HR-glas' is, geeft het vlammetje of lichtje vier weerkaatsingen waarbij de tweede (vanuit binnen gezien) een andere kleur heeft. Op Milieu Centraal staat een uitgebreide uitleg.
Meer comfort
Bij slecht isolerend glas voel je 's winters de kou die van het glas afkomt. Bij een buitentemperatuur van 0° Celsius (nog niet eens zo heel koud) en een temperatuur binnen van 20 °C, is de binnenkant van enkel glas 5,6 °C en van 'oud dubbelglas' 12,8 °C. En dat voel je. Bij HR++-glas is dat een heel stuk warmer, namelijk 17,3 °C. Dit maakt dat de luie stoel of de eettafel net als in de zomer rustig bij het raam kan staan: het is daar ook in de winter goed zitten. (Let wel: bij ventilatieroosters kan er alsnog koudeval bij het raam zijn, maar dat is een ander probleem).
Minder energieverlies
Nog belangrijker is dat er veel minder energie door dit HR++ -glas verloren gaat. Dit kun je uitdrukken in m³ gas per m² glas per jaar. Bij 13 °C temperatuurverschil tussen binnen en buiten (het gemiddelde in een stookseizoen) is dit voor enkel glas maar liefst 45 m³ gas. Gewoon dubbelglas bracht indertijd al een hele verbetering want de hoeveelheid warmte die hierdoor verloren gaat is zo'n 25 m³ per m² per jaar. Maar het moderne HR++ -glas scoort nog veel beter: namelijk 10 m³. Behalve dat dit goed is voor het milieu én voor uw energierekening, is dit ook nog eens heel erg belangrijk om (in de toekomst) op een warmtepomp over te kunnen gaan.
Nog beter glas
En dan is er ook nog HR+++ -glas, dus met 3 plusjes. Dit wordt ook wel driedubbelglas genoemd. Dit isoleert nog beter, maar is ook duurder en vooral dikker en zwaarder. Het past dan ook meestal niet in bestaande kozijnen. En sinds een paar jaar is het dure vacuümglas op de markt. Dit is juist weer heel dun. Het biedt vooral een oplossing voor monumentale kozijnen waar geen gewoon dubbelglas in kan. HR++ -glas is voor de meeste woningen al een prima oplossing!
Isoleer ook de muur
Belangrijk is wel dat u ook zorgt dat de (spouw)muur geïsoleerd is. Doet u dat niet, dan loopt u het risico dat u na het plaatsen van HR++ -glas vochtproblemen op de muur krijgt. Dit komt doordat het glas dan beter isoleert, dus aan de binnenkant warmer is, dan de niet geïsoleerde muur. Bij een hoge luchtvochtigheid binnen en lage temperaturen buiten, zal waterdamp uit de binnenlucht op de koudste plekken condenseren. En dán zijn de muren dus het koudst.
Subsidie
Voor HR++ -glas kunt u € 23 per m² subsidie krijgen, mits u minimaal 8 m² glas laat plaatsen. Combineert u deze maatregelen met een andere isolatiemaatregel (of met een warmtepomp of zonneboiler), dan kunt u zelfs € 46 per m² subsidie krijgen. Dit laatste bedrag is zo'n 30% van de kosten. Let wel: u mag maar 1 keer subsidie voor HR++ -glas aanvragen, dus vervang dan bij voorkeur direct al het oude glas in huis. Hebt u dit geld niet op uw spaarrekening staan, informeer dan eens naar de mogelijkheden van een speciale lening voor het verduurzamen van uw huis. In plaats van hoge energiekosten betaalt u dan rente en aflossing. Maar u hebt wel direct al plezier van uw goede isolatieglas!
Wilt u gratis energieadvies en woont u in de gemeente Epe, ga dan naar www.epeverduurzaamt.nl/energieadvies.